Welke voeding voor Welke Vogel?

Home | Vogel-soorten | ContactReacties | Aanbod | Mijn Eerste Vogel

 
Helaas is dit product niet meer in Nederland verkrijgbaar sinds 2015. Een goed alternatief is voorlopig: Dutch Birdfood.
 

Scenic Birdfood is een pelletvoer voor Papegaaien en Parkieten wat is samengesteld naar aanleiding van verschillende wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. het effect van verschillende soorten voeding op de gezondheid van papegaaien en parkieten.

Wij hebben zelf goede ervaringen met dit voer bij het met de hand groot brengen van Grijze Roodstaarten, caique's en Bonte Boeren.

Hieronder vindt je aan de hand van veelgestelde vragen hieromtrent een duidelijke uitleg van het hoe en waarom van Scenic Birdfood.

 
Helaas is dit product niet meer in Nederland verkrijgbaar sinds 2015. Een goed alternatief is voorlopig: Dutch Birdfood.
 

Veelgestelde Vragen Scenic Birdfood

 

 1. Is Scenic een compleet voer?

Scenic is een goede basis pellets die alle vitamine, mineralen en ingrediënten bevat die uw vogel in topconditie houdt. Naast Scenic kunt U groenten en  fruit geven zonder dat dit de waarde van het voer naar beneden haalt.

 2. Beïnvloed het geven van bijvoer zoals fruit, groenten en noot dan niet de kwaliteit van de pellets?

De pellets zijn afgestemd zodat het bijgegeven van  fruit het pellets -voer niet beïnvloed en de waarde aan vitaminen en mineralen niet omlaag haalt. De samenstelling van het voer is van dien aard dat het een 100% kwaliteit basisvoeding bevat. Dus het bijvoeren is dan ook een vastgestelde regel. De pellets bevatten de exacte hoeveelheid aan juiste vitamine, mineralen en aminozuren om de vogel stabiel te houden en een goed uitgebalanceerd dieet te geven.  Het is dus een goede basis, voorzien van de vereiste  procenten aan diverse  vitaminen, mineralen, aminozuren, kalk, ijzer, vezels en andere ingrediënten. Al deze ingrediënten staan per soort op de site en op de verpakking.

 3.  Zijn er verschillende soorten pellets voer van Scenic?

De verschillen in de Scenic pellets zitten in de vormen. Maar het basisvoer is gelijkwaardig voor iedere vogelsoort.  Toch zijn er per soort kleine verschillen , bvb bij Hot and Healty is er extra peper aan toegevoegd. We hebben op de site een voorbeeldlijst waarin U kunt zien wat U per soort kan voeren, hoeveel en in welke combinatie.

 4. Is Scenic nieuw?

Nee, Scenic bestaat al 23 jaar en voorziet in Amerika kwekers en dierentuinen van voer. Het is een bedrijf wat oorspronkelijk gestart is met het vervaardigen van primaten voeding en soorten voer voor bedreigde dieren. Het voer heeft de populatie panda-beren terug gebracht naar de natuur. De papegaaienvoeding is aan de lijst toegevoegd omdat ook hier veel soorten met uitsterven bedreigd werden en natuurlijk nog steeds worden.

 5. Is er onderzoek gedaan naar wat men gebruikt om de pellets samen te stellen ?

Er is  een team aangesteld om “wildlife” te onderzoeken . Dit  team heeft verschillende excursies gedaan en ze hebben meer dan 300 vogelsoorten op de band gezet met hun gedrag, voeding en hun manier van leven. Dit is niet gedurende een paar weken gedaan maar gedurende een heel jaar. Dit omdat men zo alle seizoenen kon meenemen. Het gehele onderzoek heeft 5 jaar geduurd. Tenslotte is alles op papier gezet, uitgewerkt en wetenschappelijk onderbouwd door iedere deelnemende deskundige op zijn/ haar eigen gebied.  Toen is er een voedingssysteem opgezet en patent op aangevraagd.

 6.  Is Scenic meteen op de markt gebracht of hebben ze tijd geïnvesteerd in het gebruik van Scenic voor papegaaien  ?

Er zijn in dierentuinen projecten opgestart om onderzoek te doen naar de voeding. Men heeft gekeken naar hoe de dieren reageerden (gedrag), hoe hun eetgewoontes waren. Maar ook hoe stabiel hun gewicht bleef en hoe de kweekresultaten waren. Al deze resultaten zijn weer wetenschappelijk vastgelegd. Daarna zijn ze pas een voeding van pellets  gaan maken die aan de hoge eisen kan voldoen die ze in Amerika hebben voor voeding. Alle ingrediënten zijn op natuurlijke basis samengesteld en voor menselijk gebruik geschikt.  Deze pellets in poeder, staaf en korrelvorm is er nu 22 jaar.

 7.  Is de pellets nog steeds hetzelfde als 23 jaar geleden?

Natuurlijk blijven ze altijd aan de samenstelling werken om het voer steeds te optimaliseren, daarom staan hun ingrediënten altijd op de verpakking en kan daarin wel eens een aanpassing te zien zijn.  Want wat erop staat zit erin. Het is van hoogwaardig kwaliteit.

 8. Welke vitaminen zitten in de pellets? Belangrijk voor papegaaien zijn vitaminen:  A- E en K. Daar is dan ook extra aandacht aan besteed.  Vitamine C  is een bijproduct en zit dus wel in het voer net als vitamine D aanwezig is, maar het belangrijkste zijn: A- E en K.

De pellets zijn voor iedere soort apart samengesteld dit n.a.v. de gedane onderzoeken. De pellets is voor een goede botontwikkeling, goed voor de veren en het gestel van de vogel. Rekening houden met de bijvoeding. Op de site staat een vitamine lijst met wat deze vitamine voor de vogel doen.

 9. Hoe is de ontlasting van de vogel?

In het  begin drinken ze meer dus kan de ontlasting dunner zijn . Dat komt goed naarmate ze  meer een balans in hun aanbod krijgen. De ontlasting is de handtekening van de vogels en dat men dan ook naast de pellets zaden kan en mag geven is een groot pluspunt. Dit omdat men diverse ziektes kan herkennen als vogels zaden eten. Deze combinatie is dus een voordeel.

 10.  Zitten er kleurstoffen in?  In de pellets zit  een minimale kleurstof maar dat wordt rechtstreeks door de vogel zelf afgescheiden. Dat is gedaan voor controle. U kan echter kiezen voor geen kleurstof . Maar omdat men de kleurstof in de ontlasting kan zien weet men dat kleurstoffen meteen naar de cloaca van de vogel worden afgevoerd. De vogels nemen het niet op en om deze reden is het ook toegevoegd.

 11. Mag men ook zaden toevoegen aan de pellets?

Inderdaad dat kan. Houd wel de juiste hoeveelheden aan. Aangeraden wordt geen zaden als standaard voer te geven ,maar als bijvoeding. Kwekers geven altijd zaden tegen de kweek – broedperiode , omdat het vet in de zaden datgene geeft wat een vogel juist aanzet tot het broeden.  In de natuur gaan vogels tegen de broed ook vetter eten om reserves op te bouwen. Vaak worden dan ook door de kwekers extra noten en/of palmnoten gegeven. Het gaat echter om de juiste verhoudingen. Om deze reden geven wij 5 dagen pellets en 2 dagen zaden.

 12. Hoe kan men het beste de pellets bewaren?

Het bewaren van het voer: Omdat vocht de grootste vijand is van ieder voer is het alleen belangrijk dat het droog bewaard blijft en dan op een koele plaats (kelder). De Vitaminen gaan niet verloren. Na het openen de verpakking weer goed afsluiten of in een bewaarbus doen en die luchtdicht afsluiten. Men kan ook het voer bewaren in de originele verpakking en deze afsluiten met een afsluitklem. De kwaliteit van voer heeft te maken met de diverse lagen van opbouw. Ieder fase heeft zijn eigen controle en als het voer eenmaal klaar is wordt het goed afgesloten en luchtdicht verpakt.  Schimmels  kunnen niet bij voer wat luchtdicht en droog  word bewaard. 

 13. Mijn vraag gaat over de vetzuursamenstelling omdat arteriosclerose veel bij papegaaien zou voorkomen. Er werd aangegeven dat het  Plasmacholesterolgehalte een risicofactor zou zijn wat beïnvloed wordt door het vetgehalte?

Deze vraag  werd door de dierenartsen meteen beantwoordt als negatief . In veel natuurproducten zit soja en daarin zit weer olie  die aan zou kunnen zetten.  Dat eventueel vetgehaltes hoog zijn bij vogels heeft niets te maken met cholesterol.  Waar ze dik van worden is nog steeds de vraag en moet men eerder denken aan overvoeding of  verkeerde hoeveelheid voeding. 

 14. Hoe zit het met ijzer in de pellet?

Het aangegeven ijzergehalte in het voer bestaat uit twee soorten ijzer waardoor het voer de juiste samenstelling aan ijzer bevatten. Sommige voedingen bevat ijzer dat rechtstreeks weer naar buiten gaat. IJzer zit  ook in voedsel rechtstreeks uit de natuur. Daarom is het van belang dat het juiste ijzergehalte en de juiste soort ijzer gebruikt word en dat is in het Scenic -voer het geval.  

 15. Gaan de vitaminen en bijvoorbeeld ijzer niet uit de Scenic als het nat wordt?

De vitaminen, mineralen en animozuren zijn geheel afgestemd op de perfecte combinatie, zodat het voer de juiste compacte samenstelling kan blijven behouden ook na het nat maken. Wat één van de meest bekende manieren van eten is van de papegaaien : soppen met voer.

De vitaminen blijven optimaal gewaarborgd. Papegaaien maken graag alles nat en soppen hun voer. Doordat de scenic niet uit elkaar valt,  kruimelt of breekt ook niet als het nat is , zodat het zijn totale samenstelling behoud, eet de vogel droog of nat dezelfde waardes aan voeding. De hoeveelheden ijzer zijn daarop afgestemd.

 16. Verteerd de Scenic ( korrel –staafjes)  wel goed ?

De vraag of de korrels problemen geven met de vertering is eigenlijk overbodig omdat  juist door de opname van vocht en de verbeterde vezels,  de vertering optimaal is. Zeker voor kuikens is dat erg belangrijk. Ook is er een hoger proteïne gehalte (bij de weaning-pellet) wat voor een kuiken erg goed is. Dit geldt gedurende zijn allereerste ontwikkeling maar loopt  door gedurende zijn gehele eerste jaar.  Weaning is echter geen basisvoer. Daarna moet je het wel mengen of alleen als traktatie of bij training geven. Ook kun je het geven (weaning) bij broedende vogels of koppels met kuikens.

 17.  Wat is een  weaning-pellet ?

Het is een pellet met een hoger eiwitgehalte, is zeer vezelrijk en zeer goed verteerbaar . Het is makkelijk te geven .Wij  raden dit te geven tijdens het eerste jaar van de kuikenstijd. Een kweker kan er mee beginnen om het kuiken zelfstandig te maken. Zo kun je een band opbouwen tussen mens en dier. Later bij training te gebruiken. Deze pellets blijven naast dat ze de hun waarde behouden( nat of droog) ook zorgen voor een verbeterd verteringsysteem.  Dus bij zieke vogels is het ook goed te gebruiken. Voor de kweker is dit een goed voer om te voeren als ze broedrijp zijn en tijdens het grootbrengen van de kuikens.

 18 Zijn die vezels belangrijk?

De vezels in de pellets zijn gemaakt van de 3 beste vezelsoorten die er zijn. U kan de soorten goed lezen bij iedere uitleg van de voeding op de site. Vaak zit er in pellets maar Eén soort vezel. Vezels zijn een onderdeel van papegaaien in de natuur. Planten en bladeren zijn in de natuur ook een onderdeel van voeding en worden juist vaak “vergeten “ in de pellets. In Scenic bevinden zich de drie belangrijkste vezels zodat het verteringssysteem,de darmen en magen ten alle tijde blijven werken. Vezels zorgen er ook voor dat de vitaminen daar waar nodig begeleid worden.

 19. Is het gebruik, van grit nodig?

Grit is niet nodig naast de pellets. Alle benodigde aspecten van voer zitten in de pellets. Het is makkelijk verteerbaar dus grit heeft geen functie. Maar als U gecombineerd voer geeft (zuur, te scherp of verkeerd voer ) dan kunt U grit neerzetten om de vogel naar eigen behoefte te laten eten.

 20.  Zijn er verschillende smaken in het voer ?

De pellets hebben vier smaken : appel, maïs, kaas Spaanse pepers vaak gemengd.

Deze zijn op natuurlijke basis en behouden hun smaak. Wij mensen proeven dat niet maar een vogel zal de smaak herkennen. Alleen de kaas is in poeder vorm toegevoegd. Het is allemaal gezond verantwoorde voeding .Het is voor menselijk gebruik goedgekeurd en getest.

 21. Zijn er verschillende grootte pellets of is er maar 1 grote?

Er is een pellet voor groot en klein en alle soorten vogels. De pellets zijn allemaal aangepast aan de soort en de manier van eten per soort. Ook de hoeveelheden zijn per soort verschillend.

Ook is gekeken naar de manier van opname van de voeding : poot of snavel. Kijk hiervoor op de voedinglijst.

 22.  De lorries zijn gewend nat te eten! Hoe doen die het op de pellets ?

Het lorrie voer is aangepast . In de natuur eten lorries meestal pollen en die pollen zijn doordat ze zo hoog in proteïne zijn zeer zwaar te verteren.  Ze bewaren deze in een special inham in de snavel en verteren die door het te vermengen met speeksel en ander vocht, zo gaat het naar de maag. Omdat lorries dat kunnen  zijn ze speciaal getraind in voeding. Het Lori-voer van Scenic is dus makkelijk verteerbaar voor de lorries die zeer moeilijk gewend zijn en ze eten dat juist veel beter. Ze zijn gewend om kleine pollen op te stapelen en zo doen ze dat ook met de pellets. 

 23. Is Scenic duur?

Scenic is betaalbaar voor de kwekers. Dit omdat men precies een dagrantsoen kan geven.

Men kan het geven  in combinatie met zaad . Men geeft naast de pellets groente en fruit.

Men kan een veilig en gezond voer geven wat zeer betaalbaar is. Daarnaast geeft het de perfecte basis. Voordeel is dat men geen toegevoegde vitamine of mineralen meer hoeft te gebruiken. En in broedperiodes kan men  de weaning  gebruiken als extra eiwit en een hoger vitamine A gehalte.

 24.  Noem eens voordelen van deze pellets?

Ten eerste is het een gezonde basis voor de vogels. Ten tweede zijn geen toegevoegde vitaminen of mineralen meer nodig. Ten derde is het  een goed afgesteld product voor de vogel. Ten vierde zijn dierenartsen  ervan overtuigd dat er verbeteringen te zien zijn in de vogels, hun gestel en in de kweek. Ten vijfde voor de vogels die geen eivoer eten is het een uitkomst. Ten zesde word afname van ziekte als gevolg van schimmels en bacteriën gegarandeerd.

Tenslotte als zevende voordeel: er zit GEEN pinda in het voer. Zoals u weet kunnen deze schimmel en bacterie bevatten.

 25. Waarom eet de vogel volgens Scenic makkelijk en knoeit hij niet ?

Ieder pellet-merk kiest zijn eigen mensen en heeft een eigen basis van kwaliteit .

Maar Scenic verschilt omdat het voer makkelijk in de poot genomen kan worden wat een belangrijk pluspunt is voor bijvoorbeeld de kaketoes wat echte poot etende vogels zijn.  

Ze nemen het voer in de poot en zonder te kruimelen eten ze het voer en ze kunnen het soppen indien nodig. Het kost bij een kaketoe wel wat langer om over te zetten dan bij een grijze roodstaart. Een edel papegaai kan men Paradise geven daar dit weer meer snavel vogels zijn en  de pellets niet in de poot nemen. Er is dus keuze genoeg.

 26. Waarom kiest Scenic voor een geëxtrueerd  product ?

De Scenic is een pellet die is opgebouwd in diverse fases. Als je pellets niet in fases opbouwt, op een speciaal uitgebalanceerde manier, dan kunnen de eenheden die als bouwstenen functioneren zich niet een maken tot één bouwwerk. En worden het niet de pellets zoals Scenic zich wenst. Voor Scenic is dit een bewuste keuze  geweest om een  optimaal voer te verkrijgen.

 27. Hoe is de houdbaarheid van de pellets?

De pellets moeten na het verschepen en openen van de zakken nog steeds dezelfde hoogwaardes hebben aan vitaminen, mineralen en animozuren, en dus de hoge kwaliteit, als op de dag dat het gemaakt wordt. Wat er op staat zit er in ! Daarom houden ze zich aan deze strenge regels van het ontstaan van hun pellets en de manier van bereiding.

Op het moment van openen en eten (bewaren tot data)  is de pellets gegarandeerd van de beste kwaliteit. Optimaal! Door deze vervaardiging en verpakking is er geen verval van de pellets of de ingrediënten. Wel is de opslag belangrijk! Houd de pellets droog, donker en koel.

  28. Op de site staat de verhouding vitamine A, is die niet hoog ?

Er is met wetenschappelijk aangetoonde cijfers duidelijkheid gekomen in hoeveelheden. Duidelijk is dat van nature papegaaien ook een hoog gehalte vitamine A in zich hebben. Dus een hoger vitamine A in de pellets is toegestaan . Vitamine A moet wel in de pellets zitten nadat hij open is geweest. Echter vitamine A vervliegt snel dus de dosis moet er zijn waneer de vogel de pellets eet. In Amerika is naast de vitamine A ook het eiwitgehalte vaak hoger. Hier in Nederland is dat bijvoorbeeld tussen de 15 en 18 % en in Amerika is dit 25 %.

Vaak omdat men in broedperiodes een hoger eiwit wil geven. Daarom geeft men in Amerika het eivoer niet  een geheel jaar ,maar alleen voor en tijdens de broesperiodes.

 29. Op de verpakking staat iets over omega  3-6-9?

Dat is een extra toevoeging:  Omega 3 (visolie) is na onderzoek gezond gebleken en dus heeft de voedingsdeskundige dit toegevoegd aan het voer. Dit omdat het  toch vele voordelen heeft.

 30. Is er ook hand opfokvoer (kuikenvoer) van scenic?

Ja, er is een high-energy” voer. Een poeder die een hoge voeding- en vezelwaarde heeft en die zeer snel verteerd. Op de site zal een aparte handleiding komen te staan. Er zijn 2 soorten.

 31. Zitten er pinda’s in het voer?

Nee, omdat men weet dat pinda’s schimmels bevatten en deze dus gevaarlijk zijn. Ondanks dit gegeven zit het toch vaak als smaakverwerker in diverse  voeders. Niet in de Scenic!

 32. Waarom is er zo weinig verschil in de pellets -soorten terwijl de vogelsoorten zo anders zijn en leven?

Er is wel een voer  voor : De kleine en middelgrote en de grotere soorten papegaaien.

Voor de Conure, de Valkparkieten en de Rosella’s.

En een voer voor de kleinere soorten zoals de Agaporniden en gras-parkieten.

Dan is er het Lorrie voer. 

Er is een handopfok- en “weaning”- voer voor het eerste jaar van een vogel .

Er is hand opfokvoeding voor kuikens vanaf  dag 1 in twee soorten: normaal en “high-energy” voor de zieke vogels . Dus er is keuze. 

In een perfecte wereld zou je er van uitgaan dat vogels eten naargelang herkomst en klimaat.  In de natuur zoekt een vogel echter naar voer en vliegt soms 5 kilometer terwijl onder zijn nest gelegenheid een plant of fruit groeit met de hoogste waarde voor overleving!

(op tape vastgelegde documentatie)

 De vraag is dan Waarom?

Nu omdat de papegaai) het besef (de kennis) niet heeft om in te schatten wat van hoogste kwaliteit is voor hem . Hij weet niet dat vrucht A beter is dan vrucht B. Vaak door inprenting vliegen ze daar heen waar ze generaties voor hen ook naar toe vlogen.

Veilig, vertrouwd en op basis van inprenting. Hij eet wat zijn voorouders aten.

 Er zijn dus geen verschillen in voeding maar er is verschil in aanbod, omgeving en omstandigheden.  Want plaats je de vogel in een ander gebied dan gaat hij om te overleven op onderzoek uit en eet dat wat een andere vogel ook eet.

 De pellets zijn niet om de natuur te evenaren maar om het beste te geven, gebaseerd op de kennis van de natuur maar dan beter. Alles is goed uitgebalanceerd en is afgestemd op de vogel en zijn leefomgeving . Hier : In de volières en de huiskamers.

 Een gezonde vogel is een vogel die in principe niet bij de dierenarts hoeft te komen.

Maar die zich op langere termijn goed, gezond en stabiel kan vestigen in de aangeboden omgeving .  Overleven op allerhoogste niveau. 

En dat een op pellets levende vogel minder bij de dierenarts komt is een feit .

 Dat een op pellets levende kweekvogel minder vatbaar is voor schimmel- en bacteriële ziektes is een wetenschappelijk gegeven.  Dat het immuunsysteem van een papegaai bijna nihil is,

is ook een feit maar dat door de pellets zijn immuunsysteem verbeterd wordt is bewezen.

 33 Over gaan op  pellets  ?

Wat men gebruikt voor de vogels is toch wat men zelf het beste vind. Een kweker weet zeer goed wat goed is voor zijn vogels . Hij kent zijn vogels.

De toekomst zal zeker meer gericht zijn op pellets , gezond en makkelijk.

 We zullen er aan moeten wennen zoals we aan de  brok voor de hond kat en het paard moeten wennen. Voordeel bij deze pellets is de bijvoeding . Want anders “lijkt “ het zo eenzijdig voor uw dier. U eet ook niet dagelijks het zelfde. Ook de gewenning is daardoor snel .

De juiste vitamines worden gegeven en de mineralen . Het is dus gezond en veilig. 

Maar de kracht van zaden als ik het zo mag zeggen zal zeker niet onderschat worden. 

Een goed overzicht over hoe over te gaan op pellets is op de site te vinden. 

 34 Ik las  op de site over de scenic pellets. Ik geef nu een andere pellet (biologisch geteeld) en wil graag eens de scenic pellets proberen. Kunt u mij iets meer vertellen over de pellets? Bijvoorbeeld of de grondstoffen op een biologische manier geteeld zijn?

Officieel is het voer niet biologisch .

De gewassen en granen die gebruikt zijn, zijn wel als zodanig geteeld maar Scenic birdfood vindt het niet nodig dit predicaat te verkrijgen, aangezien ze dit als marketing strategie niet toejuichen.

Dit zegt immers NIETS over de kwaliteit van het voer.

Alle grondstoffen staan bij elke gemaakte charge onder zeer strenge controle, hetgeen meer garantie geeft over het gemaakte product. Het is een 100% verantwoord gezonde voeding.

35 Ik geef mijn amazone papegaai nu ongeveer 2 jaar pellets. Ik ben 2 jaar geleden begonnen met de harrison pellet maar omdat Rio deze pellets steeds minder at zijn we overgestapt op advies van dierenarts Hedwig van der Horst naar Scenic handweaning. Mijn vraag is in deze pellets zit soja verwerkt. Nu las ik verontrustende berichtjes over soja in de dierenvoeding. Wat is u mening hierover.

Antwoord:

Wederom de voordelen van het internet waar veel berichten uit zijn verband worden getrokken en iedereen zijn of haar mening mag geven. Soja is over het algemeen juist goed voor de gezondheid, echter in hogere hoeveelheden, die we over het algemeen bij vegetariërs aantreffen, gaan er geluiden op dat er schadelijke bijeffecten zijn, die nog niet bewezen zijn.

Men praat hier dus over vegetariërs en met name veganisten die soja als vleesvervanger gebruiken en dus grote hoeveelheden consumeren.

Bij de hoeveelheden die door scenic birdfood gebruikt worden daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Deze zijn wetenschappelijk onderbouwd.

 

 

 
Helaas is dit product niet meer in Nederland verkrijgbaar sinds 2015. Een goed alternatief is voorlopig: Dutch Birdfood.
 

 ContactDierenartsen | Reacties | Faqs